Bob Evers .nl

De Bob Evers-mailinglist

Als dit je eerste kennismaking is met de Bob Evers-mailinglist: Welkom! De Bob Evers Mailinglist is de gezamenlijke elektronische postbus van en voor liefhebbers van de Bob Evers-serie en alles daaromheen.

Aanmelden

Stuur een e-mailbericht naar listserv@listserv.cc.kuleuven.ac.be met als inhoud "subscribe BOBEVERS" (zonder deze aanhalingstekens!). Hierna ontvang je automatisch een e-mailbericht met het verzoek om je aanmelding te bevestigen. Doe dat op de manier die wordt beschreven in het e-mailbericht dat je gekregen hebt. Ook hierna ontvang je automatisch een bericht. Hierin wordt onder meer het e-mailadres genoemd dat je kunt gebruiken om berichten aan de lijst te sturen.

Afmelden

Stuur een e-mailbericht naar listserv@listserv.cc.kuleuven.ac.be met als inhoud "unsubscribe BOBEVERS" (zonder deze aanhalingstekens!). Hierna ontvang je automatisch een bevestiging.

Gedragsregels

Uiteraard zijn er gedragsregels...

Vragen en klachten over de mailinglist

Heb je klachten over een andere BE Mailinglist-deelnemer, mail dan naar Michiel en niet naar de hele lijst. De lijstbeheerders zijn achter de schermen actief om alles in goede banen te laten lopen. Daar hoeven niet alle deelnemers mee lastig te worden gevallen. Vragen over de BE Mailinglist? Ook hier weer Michiel.

Er zijn dingen die je beslist niet moet doen, omdat ze anderen veel ongemak bezorgen. En er zijn dingen die je maar beter wel kunt doen. Alleen dan vergal je het niet voor de andere lijstdeelnemers.

Maak jezelf bekend

We stellen het op prijs dat nieuwe mailers zichzelf (eventueel kort) introduceren. Op de Bob Evers-lijst hebben veel leden inmiddels een grote familie opgebouwd, waar nieuwe neefjes en nichtjes van harte welkom zijn. Hou je dus aan bovenstaande gedragscode's zodat de familie zal blijven groeien. binnen de mailinglist alsof je tegenover hen zit en tegen ze spreekt. Je computerscherm mag het anders doen voorkomen, maar tientallen mensen lezen jouw woorden. Vermijd kwesties die snel tot welles/nietes-discussies leiden. Laat je niet verleiden tot een (heftige) discussie en probeer commentaar op mensen of hun gedrag buiten de lijst om te doen. Vuistregel: plaats maximaal twee bijdragen per discussie-onderwerp. Daarna val je bijna altijd in herhalingen. Flame wars, het beledigen van lijstleden of anderen, worden op de lijst niet geduld. Laat humoristisch of ironisch bedoelde opmerkingen van een smiley vergezeld gaan. Als je iets aan wilt kaarten wat geen directe raakvlakken heeft met het onderwerp Bob Evers, dan kun je in het subject tussen haakjes off-topic toevoegen. Vraag in dat geval altijd andere deelnemers om alleen naar jou persoonlijk te reageren, niet via de lijst.

Bijlagen en HTML zijn niet toegestaan

Bijlagen worden niet toegestaan, om virussen te vermijden. Plaats het liever ergens op een pagina op het WWW en vermeld alleen de URL hiervan in een mailtje. Is dat niet mogelijk, vraag dan (off-list) een van de beheerders van een home-page of zij het willen plaatsen. Post je mail niet in HTML, aangezien sommige mensen hun mail met bijvoorbeeld mobiele telefoon of PDA binnenhalen en per kB betalen. HTML stuurt een hoop onnodige data mee, en is niet in ieder programma leesbaar.

Houdt je bijdragen overzichtelijk

Als je antwoord stuurt naar slechts een of twee deelnemers, gebruik dan niet de standaard reply-functie van je mailprogramma, want dan gaat je reactie naar álle deelnemers. Gebruik in plaats daarvan forward en vul de naam van de geadresseerde zelf in. Wees zuinig met het citeren van andermans berichten. Dat maakt namelijk de digest-versie (dagelijkse bundel) zeer onoverzichtelijk. Meer dan 5 regels citeren is meestal onnodig. Probeer onder de tekst te quoten waarop je reageert. Het is niet gebruikelijk om off-list gestuurde mailtjes op de lijst te quoten, zonder toestemming aan de oorspronkelijke auteur te vragen. Denk na over de subject/onderwerp van het bericht. Gebruik een passend subject en indien je reageert op een bericht waarvan het onderwerp al lang niet meer klopt, pas het dan aan. Dat is tevens handig voor later, om berichten in het archief terug te vinden. Natuurlijk moet de inhoud van een lijst-mailtje voor iedereen interessant zijn. Is dat niet het geval, mail dan off-list met de perso(o)n(en) voor wie het mailtje wel interessante informatie bevat. Stuur alleen mailtjes naar de lijst als je iets zinnigs te melden hebt, zg. 'me too'-mailtjes voegen niets toe aan een discussie en zijn hinderlijk voor veel lezers. Zet onder elk bericht je eigen emailadres. Bij de meeste mailprogramma's is dan een muisklik voldoende om een persoonlijke mail te sturen naar de betreffende persoon.