Bob Evers .nl

Hans van Oudenaarden, striptekenaar

Bron: album "Kabaal om een varkensleren koffer" (perseditie), 2004.

Hans van Oudenaarden (foto: 2004)"Tekenen is een leuke hobby" vond zijn moeder en dus beet de jonge Hans van Oudenaarden - Vano (1959) zich dapper door een studie biologie heen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen de studie was afgerond greep Van Oudenaarden toch weer naar het potlood. Omdat er al een boel tijd was verspild met afstuderen, besloot de jonge doctorandus de amateurfase maar over te slaan en meteen professioneel in het stripvak aan de gang te gaan. Een maand of drie na het afstudeerfeest verscheen Vano's eerste vierpaginaverhaal in de Nederlandse Donald Duck. Mooie plek om een beetje anoniem de kneepjes van het vak van 'strip-meestervervalser' te leren en een mooie springplank. Tussen 1988 en 1995 tekende Vano talloze eenden- en wolvenverhalen en deed een fors aantal covers voor het vrolijke weekblad. Meer ghostwork n de vorm van 'vanderKroftstijl' Sjosi-strips en de Titanic-prijs voor het realistisch getekende verhaal 'Corn' vormden de aanleiding voor de meer commerciële kant van Vano's werk.

Signeersessie Hans van Oudenaarden Vanaf 1990 illustreerde Vano eindeloos veel reclameuitingen voor onder anderen Renault, de Postbank, Super de Boer en de Hartstichting en werkte hij mee aan animaties voor o.a. Pepsi en Postbus 51 en de Stichting SOA-bestrijding. In 1994 verscheen Vano's strip "Dave" in Big Balloon's Sjors en Sjimmie stripblad en in 1997 de stripserie "Inspector Diamond" in Malmberg's "Hello You".

In 1999 publiceerde Vano onder pseudoniem El Gringo de 45 pagina's tellende erotische strip "De Kleine Dood" in het Spaanse "Kiss Comix" en in het Franse "La Poudre Aux Rêves". Naast veel ghostwork voor Warner Brothers 'Looney Tunes Magazine', Jan, Jans en de kinderen en de sequel voor "De Kleine Dood" heeft de tekenaar zich de laatste jaren steeds meer bekwaamd in het vervaardigen van Flash-animaties.

Hans van Oudenaarden is een tekenaar die zowel het oude, vertrouwde handwerkt beheerst als een expert lijkt te gaan worden in de moderne technieken. Sinds 2002 maakt hij de Bob Evers-strip naar de gelijknamige boeken van Willy van der Heide.

Meer informatie: http://www.xs4all.nl/~vano/vano.htm.