Bob Evers .nl

Frank Jonker, scenarioschrijver

Bron: album "Kabaal om een varkensleren koffer" (perseditie), 2004.

In 1989 doet Frank Jonker (geb. 18 april 1965 te Hoogerheide) mee aan de scenariowedstrijd van het Stripschap en het weekblad Donald Duck. Hij schrijft een 1-pagina Donald Duckverhaal en wordt daarmee één van de drie winnaars. Het verhaal wordt getekend door Mau Heymans en verschijnt in 1990 in de Nederlandse Donald Duck. Vanaf dat moment schrijft Frank nog vele scenario's met Donald Duck en de andere Disney-characters in de hoofdrol, soms ook in samenwerking met andere Disney-scenaristen. Een aantal Donals en Dagobert Duckverhalen wordt getekend door Hans van Oudenaarden. Naast de verhalen voor de Nederlandse Disneybladen maakt Frank ook drie verhalen voor de Deense Disney-uitgever Egmont. Tot 1995 combineert hij het scenarioschrijven met een paar parttime banen. Daarna stort hij zich full-time op het schrijven van scenario's.

Vanaf 1996 verschijnen er stripverhalen van zijn hand in het blad Tina. Voor dit blad bedenkt hij ook de serie 'Puck', een gagstrip die in het eerste nummer van 1999 van start gaat en doorloopt tot 2002. Daarna worden Pucks avonturen wat langer en verschijnt ze nog regelmatig in het blad als 'complete strip'. Tekenaars zijn achtereenvolgens Pieter Dorst, Paul Hoogma en Peter FitzVerploegh.

In 1997 verschijnt het eerste verhaal van Luuk en Lotte in de Okki, de eerste drie jaar getekend door Giovanni de Reus, daarna nog een jaar door Gerben Valkema. Een voorloper van deze strip 'Niels en Nikki' verschijnt als eenmalige aflevering in het Okki Vakantieboek 1997.

In 1999 verzint Frank de serie Vera en Victor. De gags, die allen getekend worden door Remco Polman, verschijnen onregelmatig in de Sport- en Vrijwilligerskrant en andere uitgaven van het NOV.

Ook bedenkt hij een aantal grappen voor Jan, Jans en de kinderen (2000/2001), waarvan er twee te vinden zijn in de albums 28 en 29.

In 2002 wordt zijn eerste korte tekstverhaal 'Diluma Dwaallicht' in de Nederlandse Donald Duck gepubliceerd. Ook de Okki en het Belgische Zonnestraal publiceren korte verhalen van zijn hand. Naast al het stripwerk en zijn korte verhalen werkt hij intussen ook aan zijn eerste jeudboek.

In 2003 begint Frank met het tot strip bewerken van de Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Alle verhalen worden getekend door Hans van Oudenaarden.