Bob Evers .nl

Willy van der Heide schrijft geen letter meer voor De Eekhoorn!?

Conflict - Door een conflict tussen Willy van der Heide en de uitgeverij stopt Willy van der Heide met het schrijven van Bob Evers-boeken voor deze uitgeverij. Vermoedelijk vond dit plaats in of kort na oktober 1965:

In "Toen ik een nieuw leven ging beginnen …" heeft hij (Willy, red) het duidelijk over "WE zijn bezig met het opnieuw zetten van alle delen." Laten we ervan uitgaan dat dat waar is.

Hij heeft nog meegewerkt aan het omzetten van de eerste HC's naar pockets en er de Britannica en London Tonic ingesmokkeld (ook dat lezen we in "Toen ik een nieuw leven ging beginnen ..."). De Britannica wordt voor het laatst (in de originele pocketreeks) genoemd in deel 10, London tonic in deel 12. De eerste 6 pockets verschenen in 1965, het tweede zestal in 1966. (Droste verschijnt overigens voor het eerst in pocket nr. 11 in beeld).

In de map waarin het originele typoscript van Willems deel van deel 33 zat, zat o.a. ook een PanAm-dienstregeling, geldig van 1 oktober 1965 tot nader order. Ik weet niet precies wat Willems plannen met de PanAm waren (want die komt niet voor in deel 33, misschien had hij iets in gedachten aan het eind van het boek?). Wél is voor mij duidelijk dat hij in de loop van 1965, redelijk tegen het einde van dat jaar - wanneer zou zo'n dienstregeling, geldig vanaf 1 oktober, verschijnen? Een maand van te voren? - nog bezig was aan "Zeegevecht". Het typoscript is niet compleet (waar precies de breuk zit, mag ik voorlopig nog niet vertellen van Peter de Zwaan, dus dat doe ik ook niet), dus in combinatie met Willems hulp aan de omzetting naar pockets vermoed ik dat de catastrofale commotie plaatsvond in of kort na oktober 1965.

Roger Schenk, 27 maart 2020, in een antwoord op een vraag van Marco Meinders in de Facebookgroep "Bob Evers".

Dus met dank aan Roger Schenk. In zijn boeken over de Bob Evers-serie schrijft John Beringen over het conflict. Zie "Het Bob Evers-virus", overigens een kreet van John Beringen, zoals hij fijntjes vermeldt op een van de eerste pagina's van dit boek (P10). Over het conflict schrijft John Beringen ook in zijn boek "Het verschijnsel Bob Evers".

Was dit dan het einde van de Bob Evers-serie? Nee. In "Het Bob Evers-virus" vertelt Jonn Beringen dat hij op zaterdag 28 september 1974, tot zijn grote opwinding, Willy van der Heide hoorde verklaren dat hij zojuist de laatste hand had gelegd aan twee nieuwe Bob Evers-boeken. Wat er vervolgens gebeurde, daarover verhaalt Jonn Beringen in "Het Bob Evers-virus". De twee nieuwe Bob Evers- boeken vonden na enige omzwervingen, hun plek bij "De Eekhoorn". En dat was dat.

Wat dat dan het einde van de Bob Evers-serie? Nee. Peter de Zwaan zette de serie voort tot en met het gedenkwaardige deel 50. Bij de presentatie hiervan verkondigde hij dat dit het laatste was.

En was dit het einde van de Bob Evers-serie? Nee, ook niet. Enige tijd later ging Peter de Zwaan door. Tot bijzonder groot genoegen van allen die niet afhaakten na de delen van de hand van Van der Heide.

Eind goed, al goed?