De Bob Evers-serie:
De avonturen van Jan Prins, Bob Evers en Arie Roos.
Feuilletons, boeken en stripalbums.

Home > Bijeenkomsten Vorige | Volgende

|

 

07-09-2013: Schavuiten in Ronduite

Op 7 september vond er op de grens van Drenthe en Overijssel een BE-evenement plaats. Twee boeken zijn hierbij belangrijk: '12 Kabaal om een varkensleren koffer' en 'Toen ik een nieuw leven ging beginnen en andere waargebeurde verhalen uit de jaren vijftig'.

Omslagafbeeldingen van '12 Kabaal om een varkensleren koffer':

Kabaal om een varkensleren koffer (tekenaar: Mettes) Kabaal om een varkensleren koffer (tekenaar: Moriën) Kabaal om een varkensleren koffer (tekenaar: Zeijlstra) Kabaal om een varkensleren koffer (tekenaar: Van Oudenaarden)
Tekenaars, van links naar rechts: Mettes, Moriën, Zeijlstra, Van Oudenaarden.


De Groene Engelman

De Groene Engelman"Kabaal om een varkensleren koffer" draait om de mysterieuze inhoud van een varkensleren koffer. In Utrecht krijgen Jan Prins en Arie Roos geld van een man om een koffer naar ene meneer Buikmans in een pension in Scheveningen te brengen. In het pension worden zij overvallen door een onbekende man in een groen pak. De groene man gaat er met de koffer vandoor. Zo begint de jacht naar de Groene Man en de Varkensleren Koffer.

De jacht leidt hen naar Ronduite en boten op de Beulaker plassen, waar zij na knotsgekke ontwikkelingen ontdekken wie Buikmans en de Groene Man zijn, en waarom de Varkensleren Koffer zo belangrijk is.

Foto: Danny Engelman als de Groene Man. Foto (c) buikmans.nl.

Kabaal om een varkensleren koffer

Omstreeks kwart voor elf op een prachtige zaterdagochtend druppelden een voor voor een wat bijzondere types binnen op een parkeerplaats met uitzicht op Ronduite. Elk met een koffer die zij omzichtig op een picknicktafel positioneerden, waarmee zij de nodige aandacht op zich vestigden van de aanwezige sportief sportende waterjuffers: geen...

Koffers

De prijs voor de mooiste koffer ging aan IJdo zijn neus voorbij. Omdat hij te laat was. IJdo:

IJdo en de Groene Man"Heel spijtig. Nadat ik met rokende banden en brullende motor het meetingpoint bereikte, na wat reistijd te zijn verloren in het nieuwste doolhof in Zwolle dat godbetert ook mee wenst te gaan in de vaart der volkeren door nieuwbouwwijken dwars op doorgaande wegen te bouwen, en ik ontvangen werd door de aanwezige BE-(vl)egels die in koor riepen: "En toen de haas IJdo in volle ren aankwam, zeiden wij egels: Hi hi, wij zijn er al", gaf ik in de zenuwachtige haast mijn prachtige koffer af aan de Groene Man, die ermee als een haas uit Lafontaine ervandoor ging in een motorboot, waarbij ik er niet aan gedacht had de inhoud er eerst uit te halen: mijn Zwartsnor-regenjas. In september kan het best koud zijn in een open motorboot op de Beulaker. Ik was maar wat in mijn nopjes toen ik in de eerste gevonden koffer de mijne kon herkennen en mijn jas alsnog kon aantrekken. Die lol verzacht het mislopen van de prijs voor de mooiste koffer."

Foto: Danny (als De Groene Man) en IJdo. (c) Arie van der Zouwen.

Uiteraard werden de koffers gestolen door de Groene Man, die er in een met koffers afgeladen motorboot vandoor stoof... Aan de aanwezige fans de schone taak om per motorboot op zoek te gaan naar de koffers.

En toen ging het mis...

Op weg naar een motorbotenverhuurbedrijf reed een heel trisje fans er faliekant aan voorbij. Om pas kilometers later tot het besef te komen dat ze er al voorbij waren. Omgekeerd, teruggereden... parkeerplaats vol... Dan maar in de berm geparkeerd. De boot in gaan, dat lukte wonderwaarlijk wel... Het afvaren wat minder: dat koste de eerste van de twee groepen bijna een buitenboordmotor.

Dan een probleem: de Belterwijde recht oversteken. Dat gaat wat moeilijk als je niet gewend bent om een boot te sturen. De boot ging wat naar bakboord, dan naar stuurboord... Laveren was er niks bij. En wat is eigenlijk 'recht oversteken'? Ik heb er later op de kaart nog eens naar gekeken. Laten we het er op houden dat we twee rechte stukken voeren om op het bedoelde punt uit te komen: de ingang van de Beukersgracht.

Koffer aan paalHet vinden van de eerste koffer leverde de beide groepen geen enkel probleem op. Het eerste team zag twee koffers hangen bij de ingang naar de Beukersgracht en nam er één mee. Het tweede team zag dat en nam er ook een mee. De tweede set koffers bevond zich onder de weg die de Belterwijde in twee delen scheidt. Het eeste team vond ze en nam er een mee. Team twee voer er straal aan voorbij, om vervolgens de route kwijt te raken en geen enkele koffer meer te zien. Ondertussen vond team één het zijwatertje dat we in moesten, kwam nog een set koffers tegen (wederom werd er één meegenomen) en kwam uit bij een allerleukst eettentje. Precies op tijd voor de lunch. Daar begon het lange wachten op team twee. Je snapt het al: dat kwam niet.

Uiteindelijk bleek dat team twee de ingang van het zijwatertje niet had gevonden en was doorgevaren. De Belterwijde over tot aan Ronduite. En zelfs verder. Zonder mobieltjes waren ze wellicht de Beulakerwijde op- en overgevaren en in Giethoorn uitgekomen. Dank zij de goede zorgen van de organisatoren kwamen zij gelukkig toch bij het eettentje aan en konden ook zij genieten van een welverdiende lunch.

Tijdens de lunch begon het te miezeren. Om later op droge kussen in de boten te kunnen zitten, werden de kussen even onder een afdak van het eettentje gelegd. Tijdens de lunch werd duidelijk dat er her en der wat koffers waren blijven staan c.q. liggen of hangen. Na de lunch werden die opgehaald en vervolgens ging het met frisse moed verder moet de rest van de speurtocht.

De tocht voer naar Ronduite, onder de brug door de Beulakerwijde op en over, wat sloten door, en daarvandaan via de brug bij De Blauwe Hand naar de Belterwijde en terug naar de botenverhuurder. Waar we dus vele uren later aankwamen dan gepland en Danny een onaangename verrassing wachtte: Danny: "Ik had de kussens uit de boot van de reisleiding gehaald en bij de lunch/regen onder het afdak gelegd... Maar dat wist Leon niet... Dus toen jullie naar Meppel reden kon ik nog even op en de Belterwijde oversteken..."

De beoogde route

VaarrouteOp de kaart kan je zien waar de koffers lagen, en hoe je had kunnen varen. De verzamelplek was waar de P staat, de vaarroute spreekt voor zich. Een grotere versie van deze kaart staat op buikmans.nl (klik op kaart).

Meppel

Vanaf de haven van het botenverhuurbedrijf ging de rit per auto's naar Meppel voor een hapje, een drankje, en een rondleiding onder de bezielde leiding van Leon, alias Buikmans. Leon: "Vele inwoners van het ooit zo vredige Meppel zullen zich nog jaren afvragen wat die vreemde groep heren op gevorderde leeftijd zo interessant aan hun huis vond."

Wordt vervolgd?