Alles over de Bob Evers-verhalen
Boeken voor jongens die van avonturen houden!
Leeftijd: 12 jaar en ouder

 
Bob Evers-boeken

 

Peter de Zwaan, auteur


Peter de Zwaan, februari 2015Peter de Zwaan (foto: februari 2015) werd op 17 augustus 1944 geboren in Meppel. In die plaats is hij begonnen als journalist en dat is hij, met een onderbreking van een jaar waarin hij in Frankrijk woonde, tot op heden gebleven.

De eerste kinderboeken die hij schreef, maakte hij ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon Marc in 1971. De hoofdpersonen zijn Marc en Beer.

Vanaf 1981 verschenen bij uitgeverij De Eekhoorn acht delen in de Tijger Tigran-serie, een serie boeken over een reislustige jongen die op verschillende plaatsen in Europa avonturen beleeft. In 1993 verscheen bij La Rivière & Voorhoeve een zeer ingrijpend bewerkte heruitgave van de Tijger Tigran-serie, aangevuld met twee compleet nieuwe delen.

In 1987 verscheen eveneens bij uitgeverij De Eekhoorn 'Een zeegevecht met watervrees', deel 33 uit de Bob Evers-serie. Dit deel is deels geschreven door Willy van der Heide, deels door Peter de Zwaan. Het boek is voltooid, enkele jaren na de dood van Willy van der Heide, op verzoek van de uitgeverij. Hierna bewerkte Peter de Zwaan de delen 34 en 35 en voltooide ook deel 36 uit deze serie. De delen vanaf deel 37 schrijft hij onder zijn eigen naam. 

Avonturenboeken van zijn hand verschenen bij Spectrum/Arion (de 'Dubbelspel'-serie) en Ellessy (de serie 'Watjeswereld'). Jeugdthrillers werden uitgegeven door Ellessy ('Mijn rotvriend') en Leopold ('Koerier van het kwaad' en 'Inbrekers op bestelling').

Begin 1992 verscheen bij Spectrum zijn eerste thriller, 'Dietz'. Hiervoor ontving hij een nominatie voor de Gouden Strop. Hij kreeg ook nominaties voor 'Rafels', 'Een keel van Glas', 'De regels' en 'Het alibibureau'. Voor 'Het alibibureau', dat verscheen bij Meulenhoff-M, kreeg hij in 2000 de Gouden Strop. Dit jaar verscheen bij uitgeverij M de thriller 'De klusjesman'.

In 2002 was hij een van de tien thrillerauteurs die een hoofdstuk schreven voor 'De dood van een kroonprins' dat door De Bezige Bij werd uitgegeven.

Zijn eerste roman, 'Vijftigers', over een etmaal uit het leven van zeven vijftigers die opgroeien in een provinciestad verscheen in 2003 bij uitgeverij Ellessy.

Peter de Zwaan en de Bob Evers-serie

  • In 1987 verscheen deel 33, Een zeegevecht met watervrees, na te zijn voltooid door Peter de Zwaan.
  • In 1989 verschenen de delen 34 Bob Evers belegert Fort B en 35 Arie Roos als ruilmatroos, na te zijn herschreven door Peter de Zwaan, bij Uitgeverij De Eekhoorn. Dit jaar verscheen ook deel 36, Kloppartijen in een koelhuis, na te zijn voltooid door Peter de Zwaan.
  • Vanaf deel 37 zijn alle delen geheel van de hand van Peter de Zwaan.
  • In 2003 verscheen deel 50, Rumoer in een rustgebied, dat het laatste deel van de Bob Evers-serie zou zijn.
  • Peter de Zwaan zet de serie voort. Ook ná deel 50.

Verder lezen: