Alles over de Bob Evers-verhalen
Boeken voor jongens die van avonturen houden!
Leeftijd: 12 jaar en ouder

 
Bob Evers-boeken

 

Bob Evers' laatste ereronde


JOHN BERINGEN

Kan men Arie Roos als schizofreen aanmerken als hij op het ene moment "Arie Roos wint op alle fronten" roept, hiermee een standaardkreet citerend uit een ijzige doctrine terwijl hij op het andere moment protesterend vraagt of hij soms in een concentratiekamp zit, hiermee juist weer zijn afkeuring uitsprekend over een facet uit diezelfde doctrine?

Heeft Jan Prins een zesde zintuig of is hij wellicht paranormaal begaafd als hij de bungalow van Kresse verlaat en zich verstopt in de tuin omdat hij, op werkelijk onverklaarbare wijze, "plotseling, en heel sterk, het gevoel had dat het gevaar véél dichterbij was dan zij alledrie hadden beseft of vermoed"?

En Bob Evers? Als verhaalfiguur staat hij op de achtergrond omdat hij de minst kleurrijke figuur van het drietal is, maar tegelijkertijd bevindt hij zich volop in de schijnwerpers omdat het zijn naam is waarnaar de volledige serie is vernoemd. Een serie waarvan Willy van der Heide ooit nadrukkelijk opmerkte dat lezers, eenmaal wat ouder geworden, er andere dingen in lezen dan toen ze nog erg jong waren. Welk onzichtbaar etiketje past dan het beste bij de dubbele bodem van deze onovertroffen serie? Is het een schreeuw om hulp, een verontschuldiging, een afrekening of zoete wraak? Wat is de erfenis van de zonderling die in zulk een rap tempo kon werken achter zijn Adler-schrijfmachine?

Ik beken dat ik door deze vragen werd gedreven omdat is WIST dat in de boeken geluiden te bespeuren waren, vaak uit monde van Jan, Bob en Arie en soms opgemerkt door de alwetende verteller, die meer zeiden over de schrijver zèlf dan slechts over de spannende of humoristische scène van dat moment in het jongensboek.

Op geen van deze vragen zult u een helder antwoord krijgen. WEL zal u duidelijk worden hoe deze vragen tot stand kwamen. "Bob Evers' laatste ereronde" is een boek, bestaande uit drie afdelingen: "In de schijnwerpers - waarin u alleraardigste informatie zult aantreffen", "In de schaduw - waarin u het laatste zonnestraaltje bespeurt" en "In de duisternis - waarin de zon daadwerkelijk is onder gegaan".

Bob Evers' laatste ereronde / John Beringen / SAMIZDAT-uitgave. Digitaal of als kopie verkrijgbaar. Informatie: Roger Schenk (zie zijn Bob Evers-site).