Alles over de Bob Evers-verhalen
Boeken voor jongens die van avonturen houden!
Leeftijd: 12 jaar en ouder

 
Bob Evers-boeken: Kabaal om een varkensleren koffer Vorige boek | Volgende boek ]
[ Volgend stripalbum

Kabaal om een varkensleren koffer

Deel 12 van de leesboeken; deel 1 van de stripalbums


Een hete Pinkstervakantie… Om zijn loopspieren te stalen is de dikke Arie Roos op wandeltocht met Jan Prins… die zo slim is geweest hun geld te vergeten! Bek-àf en dorstig maken de vrienden gezellig ruzie, op hun rugzakken zittend als een man in een open sportauto stopt en vraagt of zij iets willen verdienen. Ze krijgen geld plus een varkensleren koffer die zij naar een mijnheer Buikmans in een pension in Den Haag moeten brengen. Spoorslags per trein naar Scheveningen, maar in het pension worden zij overvallen door een onbekende man in een groen pak die er met de koffer vandoor gaat. Er volgt een enorm kabaal in het pension, de politie komt erbij en ondervraagt de beide jongens en de heer Buikmans, die tot ieders verbazing volhoudt dat hij van niets weet en ook geen koffer verwachtte…

De jongens worden niet geloofd en gaan dan maar zelf op jacht naar de Varkensleren Koffer en de Groene Man. Dat brengt conflicten met autodieven, hazewindhonden en... weer de politie, die hen niet arresteren wil, maar tot driemaal toe een politiebureau uitgooit. De situaties worden gekker en gekker, en nog steeds weten de jongens niet, wàt er nu precies voor kostbaars in die verdwenen koffer zit. Dat blijkt pas na een reeks ademloos-spannende, nachtelijke scènes en om boten op de Beulaker plassen, met nog een klein model zeeslag als slot.


Tekstboek

Nr: 12.
Uitgeverij: M. Stenvert & Zoon (later De Eekhoorn).
Eerste jaar van uitgifte: 1953.
Auteur: Willy van der Heide.
Omslag: Mettes, Moriën, Zeijlstra
Pentekeningen: Mettes. 

12 Kabaal om een varkensleren koffer (Mettes) 12 Kabaal om een varkensleren koffer (Moriën) 12 Kabaal om een varkensleren koffer (Zeijlstra)

   

Stripalbum

Nr: 1.
Uitgeverij: Arboris.
Eerste jaar van uitgifte: 2004.
Scenario: Frank Jonker.
Tekeningen: Hans van Oudenaarden.
Gebaseerd op het boek van Willy van der Heide.

01 Kabaal om een varkensleren koffer

Van dit stripalbum bestaan ook een Duitse en een Deense versie: Ärger um einen Schweinsledernen Koffer, respectievelijk Ballade om en Svinelæderkuffert.


Ilustraties: Mettes.

  1. Voorkant kaft: zie "3".
  2. Pagina 2: zie "7".
  3. Pagina 25: "Hier is mijnheer Buikmans..." Buikmans maakt zijn entree.
  4. Pagina 59: "Hou je even je mond", zei een agent van de gemeentepolitie van Ede tegen Jan Prins.
  5. Pagina 98: Arie struikelde over de Airedale.
  6. Pagina 133: ""Hei, een geit!", waarschuwde Jan, zich plat op de grond drukkend."
  7. Pagina 183: "De kunstschilder slechts gekleed in een paarse zijden pyjamabroek en een baard, liet een soort getrompetter horen, juist als een woedende olifant, en zette de geit na".
 

Kabaal om een varkensleren koffer is het eerste album van een reeks stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-reeks van Willy van der Heide uit de vijftiger jaren van de twintigste eeuw, inmiddels klassiek maar nog altijd zeer populair. Ook voor het moderne medium strip lenen de verhalen zich uitstekend, zoals wel gebleken is uit de enthousiaste reacties van de lezers van het Algemeen Dagblad, waarin de Bob Evers-strip wordt voorgepubliceerd.


Voorgepubliceerd in het Algemeen Dagblad, dagelijks van 8 december 2003 tot in 2004. Gepubliceerd op 16 oktober 2004. Er bestaat tevens een genummerde uitgave van 50 genummerde en gesigneerde luxe hardcovers.Pagina 6, zevende beeld: Arie brult alles bij elkaar vanuit het Scheveningse pension Zeerust (adres: Zeekant 35, Scheveningen).