Alles over de Bob Evers-verhalen
Boeken voor jongens die van avonturen houden!
Leeftijd: 12 jaar en ouder

 
06-06-2015 's-Hertogenbosch: 100 jaar Willy van der Heide Vorige | Volgende

06-06-2015, 's-Hertogenbosch: 100 jaar Willy van der Heide


Op 3 juni 1915 werd te 's-Hertogenbosch ene Willem van den Hout geboren. Bij de fans van de jeugdboekenserie "Bob Evers" vooral bekend als de geestelijk (groot-) vader van deze serie, onder het pseudoniem "Willy van der Heide". Voor een groep fans was dit genoeg reden om honderd jaar en drie dagen later een bijeenkomst te houden in het uitermate gezellige 's-Hertogenbosch en omstreken: "D-day in den Bosch".

De blijvende herinneringenOntvangst - Het eerste punt van samenkomst was het Bossche café De Smidse. Hier wisselden al snel wat boeken en kopie-stofomslagen van eigenaar. Een hardcover met stofomslag van "Lotgevallen rond een locomotief" kwam, na jaren, terug bij degene aan wie het boek oorspronkelijk was gegeven voor zijn twaalfde verjaardag: Bob Evers-auteur Peter de Zwaan.

Speurtocht - Nog in het café werden de fans in groepen opgedeeld en op pad gestuurd voor een speurtocht die hen langs een honderdtal objecten uit het leven van Willem van den Hout en zijn Bob Evers-verhalen zou sturen. Sommige fans voerden de hele speurtocht uit, terwijl andere fans al snel een terras opzochten om aldaar elkaar, onder het genot van echt bier, te vermaken met anekdotes uit de serie.

Bami - Het laatste punt van samenkomst was het Vughtse buffetrestaurant "De 4 Kolommen", waar we voor €  27,50 de man onbeperkt konden genieten van vele oosterse specialiteiten en diverse drankjes. Voor insiders: vanwege het verhoogde risico op bamismijten werd de bami in een kleine hoeveelheid aangeboden en regelmatig aangevuld.

Roem - Voorafgaand aan het eten hield de voorzitter van het bij enkele mensen beroemde en bij andere mensen buitengewoon beruchte Bob Evers-genootschap een toespraak, waarin hij kort aandacht besteedde aan het leven en de werken van Willem van den Hout. Kort in verhouding tot de duur van zijn leven, dan wel te verstaan. Hierbij schuwde hij de duistere kanten van de man niet. Na bijkans anderhalf uur deelde hij nog enkele oorkondes van het Bob Evers-genootschap uit aan Hans Kleppe, Ton Kleppe, Roger Schenk, John Beringen en (bij afwezigheid) Paul Vinkenoog en Peter de Zwaan.

Blijvende herinnering - Voor elke aanwezige was een blijvende herinnering aanwezig: een bordje met een foto van Willem van den Hout en een boekje met de tekst van het feuilleton "De Witte Jas" en de oplossing van de speurtocht. Zie foto (gemaakt door Roger Schenk). Van het boekje zijn zestig exemplaren gemaakt en genummerd. Het feuilleton verscheen eerder van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 oktober 1941 in "De Residentiebode".


Andere verslagen - Er komt een verslag in de Bob Evers-nieuwsbrief.