Alles over de Bob Evers-verhalen
Boeken voor jongens die van avonturen houden!
Leeftijd: 12 jaar en ouder

 
Fans >> Bijeenkomsten >> 30-12-1999: Lotgevallen op een landgoed Vorige | Volgende

30-12-1999: Lotgevallen op een landgoed


De lol begint weer - Bob Evers-fans op Nyenrode, 30 december 1999

Een hint van Danny

Het was hoog tijd voor een evenement, zei Danny Engelman: "Ik ben dus hard toe aan wat BE ontspanning...". René Verhulst, politiek beest als-ie is, liet het zich geen twee keer zeggen. Op 20 november 1999 verklaarde hij op de Bob Evers-m@ilinglist: "De hint van Danny is duidelijk. Hij wil weer drinken en beesten, een BE bijeenkomst dus."
Nu is René wel bekend met het organiseren van goed verzorgde bijeenkomsten: "Ook ik heb al eens wat georganiseerd, zij het beperkt, de bestorming van Fort B. Ik kan vrij gemakkelijk tussen Kerst en Oud en Nieuw een prachtige zaal reserveren in het kasteel van Wyenkooprode te Breukelen met voedzame catering en multi media gadgets. Ik ben zelf niet zo'n kwisser, maar je zou het nodige kunnen doen. Vossenjachten in het 60 ha grote park, waarvan 20 ha dicht bos, zijn ook mogelijk. Gewoon ouwehoeren mag ook. Ik geef toe weinig raakvlakken met WW, maar er is wel het pad langs de Vecht waar Nescio altijd wandelde en de legendarische Japie de Uitvreter heeft bedacht. Als jullie dit iets vinden dan hoor ik het wel." 
Welnu, dat hoefde René geen tweemaal te zeggen. Op de voorlaatste dag van het tweede millennium werd geschiedenis geschreven op het oude landgoed rond het bemoste slot van Nyenrode!

Foto: Gastheer René Verhulst, gemaakt door Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl).

BE-Triviant

Quiz (BE-Triviant). Foto: Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl)
TRI-viant ligt natuurlijk vóór-de-hand. Één machtige ham-hand, een zuinige hand, en een Amerikaanse hand, wel te verstaan. En let op de hoofdprijs, te weten de BEllennium-pet en het BEllennium T-shirt van Danny. Had-ie bij voorbaat al gewonnen...

Programma


De mystery-guest. Inspecteur Rulmans! Foto: Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl)

14-14.45 Ontvangst, koffie, wetenswaardigheden etc. Mystery guest!

14.45-16 Rondleiding door stijlkamers van het kasteel door de huisbewaarder van de heer Bromfield of Sir Bromfield zelf, wanneer terug van zijn dienstreis naar het Midden-Oosten. We beklimmen door de muren de Donjon, zien in de kelders de fundamenten van de burcht van Ruweel van 1260, bewonderen de restauraties aan het begin van deze eeuw door Onnes en worden in staat gesteld om de geheimen van de kamer van de rentmeester te ontdekken.

16-17 BE triviant (Fred)

17-19 'Poortstra Project'
Cornelis Poortstra, middenstander in o.a. Jaeger ondergoed te Meppel is bij een bezoek aan zijn schoonzoon, wonende in Breukelen, verdwaald op het landgoed van Nyenrode.  Vanwege het gevaar in het donker gaan de deelnemers in groepen van ca 4 personen op zoek naar hem. Iedere groep heeft een staaflantaarn en een redelijke kaart (zij het 50 jaar oud) van het landgoed.  In het bos zijn in de beste Hathaway tradities 9 aanwijzingen te vinden om bij de arme Cornelis te komen. De letters in de aanwijzingen vormen, voor degenen die de middenstander niet kunnen vinden, zijn verblijfplaats. Winnaar is de groep, die Cornelis als eerste vindt of anders de groep, die de meeste letters voor de verblijfplaats heeft kunnen opsporen. Bij vorige gelegenheden bleken de armchair avonturiers gezellig keuvelend de meest ostentatieve aanwijzingen te missen. Let op, ze zijn er echt. Kaart en instructies krijgt iedereen mee. Er hoeft niet gegraven te worden.

19-?
Warme maaltijd bij knappend haardvuur in de Oranjerie van het landgoed. Er is een tentoonstelling van voorwerpen, die bij het recente baggerwerk uit de grachten zijn gehaald, onder andere een Duitse helm, kogels en twee pistolen.

Een schoen raakt zoek

Een goed organisator zorgt eerst voor een try-out. En da's maar goed ook, getuige onderstaande reactie van René van 22 december 1999 op de Bob Evers-m@ilinglist:
"Zojuist terug van een LOL try out. Ja ja, niets wordt aan het toeval overgelaten. Met twee mensen van de bewaking en drie Chinese vrijwilligers onder de studenten (2 studiepunten te verdienen) geoefend. De try out levert geen grote bijstellingen op, althans geen veranderingen, die de moeite waard zijn vooraf te melden. Met uitzondering van:
  • Het is echt koud. Warme kleding! De terreinverlichting wordt niet geheel gedoofd. Het is dan werkelijk aardedonker. Je ziet je voeten niet eens. We variëren dat per route en op onverwachte momenten. Goede lantaarns echt vereist. Denk aan de batterijen.
  • De boot kan niet worden gebruikt. Te gevaarlijk.
  • De Zuidstrook van het landgoed valt buiten het zoekgebied. Is deels moerassig. Een student verloor een schoen en die vonden we niet meer terug (de schoen uiteraard). Wordt op de kaart aangegeven.
  • Op het terrein lopen pauwen, kippen, kipfanten (een fazant deed het met een kip en kreeg nakomelingen). Die maken herrie wanneer je er op trapt.
  • De hertenwei, het omheinde terrein als je binnenkomt door de Poort, niet betreden. Blijf bij het hek uit de buurt van de Nandu's. Dat zijn een soort struisvogels die oorspronkelijk uit de hogere delen van de Andes komen en het hier erg naar hun zin hebben. Zeer intelligente dieren, niet agressief, maar een speciale voorkeur voor ringen, horloges en sleutelbossen die ze afpakken en dan mag je er achteraan.
  • Ik ben nog iets vergeten, maar dat horen jullie nog wel."
Die boot was inderdaad gevaarlijk. Edwin Kort zonk als een baksteen door het drijfzand waar de boot bij was vastgelegd... Was-ie toch bijna z'n laarzen kwijtgeraakt!

Foto: Edwin Kort. Foto genomen door Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl)

Het Poortstra Project

 Daar liepen de armchair-avonturiers dan. In het pikkedonker, gewapend met zaklantaarns waar dusdanige lichtbundels uit te voorschijn sproten dat de straalvliegtuigen van de KLM in de donkere lucht schitterden als kleine voorbijtrekkende sterren aan de avondhemel. Ja, het was erg donker. 
Vier ploegen voortmodderende avond-uuriers deden hun best om nietsvermoedende studenten de stuipen op het lijf te jagen - en alle nachtdieren te verdrijven. Ik kan niet zeggen dat dit nou zo goed gelukt is, maar de aanwijzingen hebben we dan toch maar gevonden. Alleen Poortstra niet - die zat een kipfant na te doen, en was daar zo goed in dat we hem compleet misten. Zodat hij, tot op het bot verkleumd, zich genoodzaakt zag zijn geheel niet onvrijwillig verblijf in het het eendenhuis op te geven. 
Gelukkig was er daarna een maaltijd van warme erwtensoep, belegde broodjes en kerststol. Dit alles rijkelijk te besproeien met bier en Coca-Cola. De kerststol is het enige dat niet in de roemruchte serie genoemd wordt.

Foto: De ontdekking van de eerste aanwijzing. Ja, het was echt zo donker! Gemaakt door Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl)

Hints voor een hoofdstuktitel

Na het allerbelangrijkste - het eten natuurlijk - was er nog wat tijd voor een spelletje: Hints. Uit te beelden: de titel van een hoofdstuk uit een van de vele delen van de Bob Evers-serie. Een grinnikende Bram van Ginneken: "Stel je Koen voor die met hints "Erger dan politie en Buikmans: Tante!" uitbeeldt. Het was inderdaad erg leuk."

Foto van Koen Wijnkoop, genomen door Bart-Jeroen Hemstra (b.j.hemstra@hetnet.nl)

Nawoord

René Verhulst, 31 december 1999: "Vanmorgen de laatste sporen op het landgoed gewist. Rulmans en Terreinbeheer blij gemaakt met enkele flessen overgebleven Gluhwein en een cd bon. De laarzen van Edwin aangetroffen. Zo'n maat kun je niet over het hoofd zien. Ook nog gevonden iets met twee lettergrepen, waarvan de batterijen leeg waren. Een echte Coleman zaklamp/kampeerlamp. Ik dacht van Danny of Bram? Ik hoor het wel. Die Poortstra bleek toch slimmer dan gedacht. Zeker acht spoorzoekers, die hem op een paar meter passeren en dwars door zijn schuilplaats heen schijnen met zaklampen, die je trouwens uitstekend voor het zoeken naar vijandelijke vliegtuigen kan gebruiken. Op verzoek worden de vragen (en antwoorden) op de briefjes binnenkort gepubliceerd."

Die Edwin. Is-ie toch nog z'n laarzen kwijtgeraakt...